18 Ekim 2016 Salı

Değişken Ofis Kurgusu

Son dönemde oldukça popüler haline gelen emlak kiralama oluşumu Airbnb’nin Dublin’deki ofisleri, mimar Heneghan Peng tarafından tasarlandı. Açık ve esnek çalışma konseptinin temelini ofis geneline yayılan “koza”lar oluşturuyor.


Toplantı, bireysel çalışma ve buluşma gibi işlevler için kullanılan kozalar, iki tarafı cam bölmelerle sınırlandırılmış ahşap yüzeylere sahip. Ofis genelinin rahatlıkla izlenebilmesini kolaylaştıran şeffaf yüzeyler, istenildiği zaman görünürlüğün engellenebilmesi için perdelere sahip. 



Modüler özelliği sayesinde ortadan ikiye ayrılarak aynı anda iki farklı aktivitenin gerçekleştirilebilmesini sağlayan ofis merkezindeki koza tasarımıysa, dinamizmi artırıcı etkiye sahip.



Ana konseptin ikincil öğesini ise Venedik Bienali’ndeki İrlanda Pavyonu’nda da sergilenen bank oluşturuyor. Masa, oturma elemanı, depolama gibi aktivitelere çözüm sunan ve ofisi boylu boyunca kat eden bu tasarım, aynı zamanda mekanlar arasında bölme işlevi de görüyor. 



Sunumlar ve konferanslar için kullanılan mini amfitiyatro, alandaki minderler sayesinde bireysel kullanımlara olanak tanıyor.


Gerek çalışanlar gerekse işverenler arasındaki işbirliğini kolaylaştıran açık ofis sistemi, özellikle yaratıcılığın gerektiği iş kollarında motivasyonu artırıcı bir etki sağlamış. Bireyselliğin sağlanmak istendiği alanlardaysa devreye cam ofis bölmeler ya da hareketli panel ayırıcılar giriyor. 



Dünya geneline yayılan ofislerinde çalışanlarının motivasyonunu artırmak amacıyla Airbnb, kullanıcıların kişiselleştirebileceği ve bu sayede de kendilerini evlerindeymiş gibi hissedebilecekleri mekanlar yaratmayı amaçlıyor.



Fotoğraflar: Ed Reeve

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder