14 Aralık 2016 Çarşamba

Camla Gelen Şeffaflık

Hollanda’nın Rotterdam şehrindeki yeni Eneco genel merkezi, enerji etkin ve sürdürülebilir tasarımıyla dikkat çekiyor. Fokkema & Partners’ın tasarladığı iç mekanlar, şeffaflık ve iletişim kavramları üzerinden şekilleniyor.


Yapının zemin ve birinci katları ortada bir geniş bir galeri boşluğu oluşturarak birbirine bağlanıyor. Atrium olarak da kullanılan galeriden bir merdivenle birinci kata ulaşılırken yine galeri boşluğuna bakan ofis katlarına ulaşım birinci kattaki ulaşım çekirdeklerinden sağlanıyor. 

Beyaz rengin hakim olduğu iç mekan tasarımlarına cam, ana tasarım malzemesi olarak dahil edilmiş. Merdivenlerden ofis bölmelere kadar cam, iç mekana doğal ışığı mümkün olabildiğince dahil edebilmek üzere tercih edilmiş. 


Çalışma mekanlarının işlevlerine göre dönüşen cam bölmeler, yarı resmi toplantı salonlarında yarım bölmeler olarak tasarlanırken bireysel ve resmi toplantı odalarında mekanı tamamen saracak şekilde düşünülmüş.


Camın sağladığı şeffaflığı ve beyaz rengin yoğun kullanımıyla mekanda oluşabilecek soğukluk hissini azaltmak adına tasarım ekibi, işlevlerine göre ayrılan birimlerde çarpıcı renkler kullanıyor. 


Gri konferans salonları, kırmızı çoklu çalışma alanları, lacivert açık toplantı salonları bu tip kullanımlara örnek teşkil ediyor. Öte yandan ahşap malzeme de ikincil malzeme olarak cama eklenmiş ve özellikle mobilya ve bankolarda tasarım elemanı haline gelmiş.


Öte yandan, zemin kat ve birinci katın birleştiği bir mekanda ise dikey bahçe sistemine yer verilmiş. 


Yine açık bir toplantı salonunun yer aldığı bu alan, müşteriler ve iş ortakları üzerinde kurumsal kimliğin doğru bir şekilde yansıtılması adına önemli bir tercih oluşturuyor.



Fotoğraflar: © Hofman Dujardin Architects, Fokkema & Partners

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder