31 Ekim 2019 Perşembe

BÖLME ELEMANLARININ MEKÂNA KAZANDIRMASI GEREKEN NİTELİKLER


1. Mahremiyet: Hem görsel, hem de işitsel olarak sağlanmalıdır. Görsel olarak, fiziksel müdahalelerin en az olduğu, çalışanın görülmediği, gizli konuşmalara imkân veren bir durumdur. Akustik kontrol ise, istenmeyen, rahatsızlık veren, makina ve konuşma seslerinin en aza indirildiği bir durumdur. Büronun genel gürültü düzeyini kontrol için belirli bazı akustik metotlar ve araçlar da kullanılmalıdır. Şu noktalara dikkat etmelidir;
- Görsel ve akustik kontrol sağlanırken, görsel ilgiyi dağıtmamaya ve mekân niteliğini zedelememeye özen göstermelidir.
- Panel ve bölmelerin yükseklikleri değişik kullanılmalıdır. Aksi takdirde labirent etkisi yapar.
- Tavan yüksekliğindeki bölmelerle çevrelenmiş bir alan çalışanın aklının karışmasına yol açar ve monotonluk, sıkıntı etkisi yapar.

2. Kişisel konfor: Ofis çalışanlarının konforu, uygun kullanılan mobilyalar ve çevresel elemanlara bağlıdır. Çalışanların, psikolojik gereksinmeleri doğrultusunda planlanmış detaylar önemlidir. Bireysel konforun sağlanması için; göz hizası çizgisi (görüş hattı); çalışanın hareketinden rahatsız olmamak için, oturduğu yerden etrafı görmemesi istenir. Bu nedenle göz hizası önemlidir. Bölmelerle kuşatılma; çalışma alanı kısmi yükseklikteki panellerle çevrilmelidir. Bireysellik; benin duygusunu ve güvenlikte olma isteğini birleştirerek, değişik yükseklik açılarda yerleştirilen mobilyalarla sağlanır. İletişim, haberleşme; mahremiyet ve açıklık arasındaki denge iş etkinliğini gösterir. Kişisel mahremiyet ihtiyacı, kişinin iletişim ihtiyacı ile dengelenmelidir. Dikkatle yapılan işlerin, eylemlerin verdiği sinirlilik duygusu, görsel ve iletişimsel rahatlamayla atılmalıdır. Bu da açık alanlar, pencereler, alçak bölmeler, diğer çalışanlarla konuşma olanağının sağlanması ile mümkün olur.

3. Estetik: Çalışanların üzerinde gittikçe artan fiziksel ve ruhsal baskı, hoşnut verici alanları görme ihtiyacını arttırmaktadır. Sübjektif bir konu olmasına rağmen, tasarımcılar görsel ilgiyi şu noktalarla sağlayabilirler; Form ve renklerdeki ayrımlar; bölme ve panel yüksekliklerinin görsel rahatlamayı sağlayacak şekilde değiştirilmesi, malzeme ve dokudaki çeşitlilikler, çeşitli kaynaklardan elde edilen kaliteli aydınlatma, bitkilerin, sanat eserlerinin aksesuarların kullanılması.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder