31 Ekim 2019 Perşembe

BÖLME ELEMANLARINA AİT PERFORMANS ÖZELLİKLERİ


Ateşe karşı dayanıklılık için yarım, bir, bir buçuk veya iki saatlik korunmaya dayalı performans gösterecek şekilde kriterler oluşturulabilir. Yüzeyin alev yayma özelliği diğer bir kriterdir. Kolay tutuşabilir malzemelerin bölmelerde kullanılmaması gerekir. Camlı bölmeler kullanılacaksa ateşe dayanıklılığı konusunda testler sonucu detaylandırılmış olmaları gerekir.
Güvenlik konusunda bölmeler, döşeme ile strüktürel sınırlar arasında olmalıdır, mahremiyet, özel akustik düzenlemelerle sağlanmalı, girişlerdeki (sirkülasyondaki) başıboşluk yapısal bir bütünlükle engellenmelidir.
Akustik performans, bölmeler arasındaki ses geçirimine ilişkin ayarlama alanların fonksiyonları, komşu alanlardaki gürültü frekansı ve düzeyi, arkadan gelen gürültü düzeyi verilerine göre yapılmalıdır. Fondaki gürültünün büyüklüğü, bunları kontrol etme güçlüğünü de beraberinde getirir. Ses emici özellikler kazandırmak, gürültü yayan mekânlarda ise sesi geri döndürücü özellikler kazandırmak gerekir. Bu konuda kapılar, camekanlar, bölmelerin çevresel detayları, tavan konstrüksiyonu, döşemeler, havalandırma kanalları, ışıklandırma düzeneği, servis bacaları unsurlarına dikkat etmek gerekmektedir.
Strüktürel dengeye ilişkin üç özellik söz konusudur. Kendi başına ayakta durma özelliği; Bu konstrüksiyona ve sabitleştirme işlemine ilişkin bir problemdir. Dümdüz ve belli bir düzende kaplanmış şekillerde sonradan tepe bağlantıları sorun olmaktadır. Eğer yapısal sınırlara uzanmıyorsa, tavan bölmelerine bağlantılı bir takım desteklerden yararlanmak ve detayları bütünde düşünmek gerekir. Alanlarda değişikliğin söz konusu olduğu mekânlarda dengeyi tavan bağlantısıyla sağlamak doğru değildir. Darbelere karşı koyma özelliği; bölmeler, kapı çarpması gibi gündelik darbelere dayanmalıdır. Ayrıca yangın çıkışlarının yakınındaki bölmeler boşalma anında oluşan basınca dayanıklı olmalıdır. Üzerindeki yüklere dayanma özelliği; üzerine konan, monte edilen aksesuarları, dayanan dolapları karşılayabilmelidir.
Yardımcı elemanlar,
Camlı bölmeler, Güvenlik açısından görüntünün sağlanması istendiğinde veya ferahlık duygusu oluşturulmak istendiğinde tercih edilir. Akustik performans için çift veya uçlu cam düşünülebilir. Cam bölmelerin kişiler tarafından fark edilebilmesi için; boyama ve işaretlendirme, camın çerçevelendirilmesi, bir takım nokta, çizgi gibi belirticilerin yapıştırılması önerilir.
Servis bağlantıları,
Kapılar, bölücü paketin bir parçası olarak ele alınmalıdır. Düzenleme; koridor ve sirkülasyon alanlarında, kapılardan mobilya, araç gereçlerin geçeceği düşünülmeli. Yangın; alev geçişine dayanma periyodu, duman kontrolü, işaretler, kapı menteşeleri. Şeffaf paneller; Özellikle kapalı bölmelerde güvenlik için görsellik istenir. Bu da, kapıdaki şeffaf bir panel veya yan aydınlatma ile sağlanır. Güvenlik; kapılara takılan bilgisayarlı alarmlarla sağlanabilir. Kapı menteşeleri; ateşe, güvenliğe uygun, acil çıkışlar durumunda kolaylıkla açılan, darbeler karşısında dayanaklı olması beklenir.
Bitirmeler; aşınmaya karşı dayanıklı, onarım kolaylığına sahip, ateşe karşı dayanıklı, estetik olmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder